Threes

Threes (på svenska 3:or) är ett spel med tärningar som länge har varit populärt i ljusskygga kretsar i USA. Spelet är än så länge inte så utbrett i Sverige, men borde kunna få ett ordentligt fotfäste eftersom det är enkelt och kan spelas var som helst.
För att spela Threes så behöver du fem vanliga tärningar. Spelet går ut på att få så låga siffror som möjligt i varje omgång.
 
Så här spelar ni:
Alla deltagare slår varsin tärning och den som får högst inleder spelet. Får två eller fler spelare samma siffra så sker omkast tills en får högst siffra.
 
Alla spelare lägger därefter en insats i form av pengar. Den måste vara lika stor för varje deltagare. Ni sitter i en cirkel och pengarna läggs i mitten. Ordningen går medsols.
 
Spelaren slår sedan alla fem tärningar. Han får sedan välja vilka kast som han vill ha kvar (de låga). Alla fem tärningar får inte slås om utan spelare måste kvarhålla en tärning efter varje kast. Spelaren har maximalt fem omkast. När spelaren är klar övergår turen till nästa spelare. Omgången är avslutad när samtliga spelare har kastat tärningarna.
 
Den bästa summan man kan få är fem 3:or ( 3-3-3-3-3). Treor räknas som nollor. En spelare kan även slå fem 6:or (6-6-6-6-6). Detta kallas ”Shooting the Moon”, och innebär att spelaren som slagit 6:orna vinner satsningen/omgången utan att turen övergår till nästa spelare.

Om två spelare har lika resultat så sker omspel mellan de bägge tills någon uppnår lägst siffra. För att avgöra vem som ska inleda spelet slås en tärning. Den med högst siffra får börja spelet. Insatserna måste vara lika stora som de från ”grundomgången”. Spelaren som vinner tar potten och får även inleda nästa omgång Threes.